گپ و گفتی با علی درجزینی: مهندس سرمایه گذاری
فرقی ندارد که به چه حرفهای مشغولیم و درآمدمان از چه طریقی است. در هر حال همگی نیاز داریم سرمایه گذاری کنیم! اما سوال اینجاست که لزوم سرمایه گذاری چیست؟ آیا هر کسی میتواند سرمایه گذاری کند؟ کمخطرترین سرمایهگذاری در چه زمینهای هست؟
برای رسیدن به این پاسخها، گپ و گفتی داشتیم با علی درجزینی که او را با عنوان «مهندس سرمایه گذاری» میشناسیم.
علی درجزینی عزیز، لطفا خودتون رو برای مخاطبین معرفی کنید.
درود و عرض ادب. علی درجزینی هستم، متولد سال ۱۳۶۶. کار کردن و یادگیری رو از همون سنین کودکی شروع کردم، چون همیشه دنبال این بودم که از پلهای که هر لحظه روی اون ایستادم یک قدم بالاتر برم.
توی این مسیر هم تحصیل کردم، هم تجربه کسب کردم، هم دستفروشی کردم و هم کارآفرینی. فهمیدم که آموزش دادن چیزی که یاد گرفتم به دیگران، برام رضایت و شادی زیادی به همراه داره. هدف و آرزوی من اینه که ایران و ایرانیها به شکوه اقتصادی برسن. پس درباره درسهایی که خودم تجربه کردم و نتیجه واقعیش رو دیدم به دیگران آموزش و مشاوره میدم.
شما خیلی روی سرمایه گذاری برای همه افراد و اقشار تاکید دارید. چرا؟
اگه بخوام در یک جمله بگم: کار کردن ما رو پولدار نمیکنه، سرمایه گذاری این کار رو میکنه! و خب، من کسی رو نمیشناسم که دلش نخواد پولدار بشه.
پولدار شدن بد نیست، پول بد نیست. پول بیشتر به معنی رفاه بیشتر و دغدغه کمتره. کسی که نگران آینده خودش و خانوادهاش نیست میتونه فرد مفیدتری در جامعه باشه. و البته برای نیکوکاری و گرفتن دست دیگران هم به پول نیاز داریم!
یعنی کسی که سرمایهگذاری نمیکنه نمیتونه به رفاه و آسایش خاطر برسه؟
تصور کنید شما یک برنامهنویس موفق هستید. درآمد خیلی خوبی هم دارید. با این حال بخشی از درآمد ماهیانهتون خرج ملزومات زندگی میشه. بخشی ممکنه خرج اتفاقات غیرمنتظره بشه و قسمتی هم احتمالا برای تفریح میره.
در نهایت ممکنه بتونید خونهای که میخواید رو بخرید، ماشینی که دوست دارید رو برونید و سفر دلخواهتون رو برید.
اما من در خونههایی که دوست دارم زندگی میکنم؛ ماشینهایی که دلم میخواد رو میرونم و سفرهای مورد علاقهام میرم. آیا درآمد من از شما بیشتره؟ الزاما نه. اما من سرمایهگذاری بلدم و انجام میدم!
فرق بین یه زندگی معمولی و یه زندگی با رفاه و ثروت بیشتر در سرمایهگذاریهای ماست.
اما مگه سرمایه گذاری برای همه امکانپذیره؟ بالاخره هر سرمایهگذاری مقداری سرمایه اولیه میخواد.
بله، سرمایهگذاری برای هر کسی امکانپذیره.
ببینید، سرمایه گذاری در وهله اول بیشتر از پول، ذهنیت درست میخواد. ذهنی که براش هدف و چارچوب سرمایهگذاری تعریف شده باشه میتونه هم روش مناسب سرمایهگذاری رو پیدا کنه و هم سرمایه اولیه رو.
پسانداز شما چقدره؟ یک میلیارد تومن؟ صد میلیون؟ زیر ده میلیون؟ مطمئن باشید با هر مقدار پول میتونید سرمایهگذاری رو «شروع» کنید.
حتی اگه الان هیچ پساندازی ندارید هم با ذهنیت درست میتونید به افزایش درآمد و کسب سرمایه اولیه برسید.
گفتنش سادهتر از انجام دادنش نیست؟
شاید فکر کنید دارم شعار میدم، اما اینطور نیست. کسانی که من رو از نزدیک میشناسن شاهد هستن که خودم تکتک توصیههام رو زندگی کردم.
گفتنش به نظر ساده میاد چون خیلیها تعریف یا نگرش درستی درباره سرمایه گذاری ندارن. بعضیها فکر میکنن باید حداقل یک میلیارد تومن پول بیاستفاده داشته باشن که وارد یه حوزهای از سرمایه گذاری بشن. بعضیها هم فکر میکنن امروز که یک نهال نحیف کاشتن فردا قراره صندوق صندوق میوههاش رو برداشت کنن.
اینها نمونههایی از تصور و شناخت نادرست درباره سرمایهگذاریه.
از اونجا که شرایط اقتصادی کشور ما خاص و بحرانیه، علی درجزینی کمخطرترین نوع سرمایه گذاری در ایران رو چی میدونه؟
هر سرمایه گذاری با مقداری ریسک همراهه. بخشی از این ریسک مربوط به مسائلی میشه که در حوزه عمل و اختیار ما نیست (مثل اتفاقاتی که در بورس میوفته). اما بخش دیگه ریسکی هست که باید برای رشد کردن پذیرفت.
بحث مقدار ریسک معقول و محاسبه اون کاملا گسترده است و در هر زمینهای متفاوته.
اما کمخطرترین نوع سرمایه گذاری در ایران – شاید هم جهان – خرید زمین و ملک هست. چون زمین همیشه وجود داره، مصرف و مستهلک هم نمیشه.
یعنی خریدن هر زمینی با سود همراهه؟
سرمایه گذاری روی ملک و زمین هم قواعد و اصولی داره. اگه بلد نباشی کجا زمین بخری، کی بخری کی بفروشی، موقع خرید به چه چیزهایی دقت کنی و… ممکنه سود نکنی تازه ازت کلاهبرداری هم بشه.
در کل باید قبل از برداشتن هر قدم جدید دربارهاش آموزش دید و اطلاعات جمع کرد. نباید بیگدار به آب زد. یعنی این که کسی بگه علی درجزینی گفته خرید زمین ریسک کم داره پس برم اولین زمینی که پولم رسید رو بخرم درست نیست.
منظورتون مسایل حقوقی هست؟
مسایل حقوقی بسیار مهم هستن، اما فقط بخشی از موضوع حساب میشن. در این مورد حتی اگه ده سال هم هست که خرید و فروش ملک میکنید بهتره با یک وکیل خبره مشورت کنید.
اما مسایل دیگه هم هست. به طور مثال بین مشاورین املاک یا دلالهای ملک، بازیها و ترفندهایی وجود داره که ممکنه در ظاهر غیرقانونی نباشه اما در نهایت به ضرر خریدار یا فروشنده بیاطلاع تموم میشه.
و خب هر زمین به صرف زمین بودنش ممکنه چشمانداز رشد نداشته باشه. باید بررسی کنید که آیا جواز ساخت داره؟ آیا اون منطقه به حداکثر رشد خودش رسیده (اشباع شده) یا هنوز جای رشد داره؟ سند ملک مشکلدار هست یا نه و…
علی درجزینی گرامی از وقتی که در اختیار ما گذاشتید تشکر میکنم. مخاطبین ما از چه طریقی میتونند با شما در ارتباط باشن؟
خواهش میکنم. من از هر فرصتی که بتونم حتی کوچکترین تلنگری به ذهن آدمها بزنم که سرمایه گذاری رو جدی گرفته و شروع کنن، استقبال میکنم.
دوستان میتونند از طریق صفحه اینستاگرام (@alidarjazini) من رو همراهی کنن، از مطالب آموزشی و لایوهایی که اونجا میذارم استفاده کنن و اگر سوالی هم درباره سرمایه گذاری داشتند بپرسند.
شیرین و شاد باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.